Mikroklima

Mikroklima na Monte Rossu je stvarno jedinstvena. Masline se nalaze na najsjevernijem dijelu hrvatskog dijela zapadne Istre i udaljene su od mora manje od 300 m. Poseban položaj i malo drugačiji režim oborina, temperature i vjetrova utječu na atipičan razvoj maslina, koji daju ulju Monte Rosso prepoznatljivu i cijenjenu notu.

Terra Rossa

Maslinik je polegnut na vapnenačkoj podlozi, prekrivenoj slojem terra rosse. To je zemlja koja je nastala topljenjem vapnenca kroz razdoblje od tisuću godina, a koji je za sobom ostavio glinu i druge netopive tvari. Značajnu crvenu boju daju zemlji željezni oksidi, koji nastaju u glinastim česticama zemlje.

Unatoč tome što terra rossa ima veliki udio gline, ona ima jako razvijenu strukturu, koja omogućava dobru propusnost, a istovremeno i odličnu sposobnost zadržavanja vode. Na takvoj vrsti tla, između ostalog, odlično uspijevaju vinova loza i masline. Tako dobivaju značajne i izražene arome, a što ih znatno razlikuje od istih vrsta, uzgajanih na drugim vrstama tla.

©2016 Monte Rosso d.o.o., Sva prava pridržana

Kontakt

Uvjeti privatnosti

Uvjeti korištenja