Posestvo

Naša priča o Monte Rossu zapravo započinje jednog lijepog dana u proljeće 2006. godine, kada smo nakon duge potrage, igrom sreće, na vrhu brežuljka gdje se nalazi mjesto Crveni Vrh nedaleko od Savudrije u Hrvatskoj Istri, naišli na zemljište koje nam je oduzelo dah. U tom trenutku nam je bilo jasno da je došao kraj našoj dugogodišnjoj potrazi, te da smo konačno našli ono što smo tražili cijelo ovo vrijeme.

Iz samog vrha zemljišta u smjeru sjevera nazire se pogled na Piranski zaljev, koji kilometar zapadno nalazi se Savudrija, a u smjeru juga nekoliko kilometara dalje dolazimo do Umaga. Praktično smo okruženi morem, sunca ima cijeli dan na cijelom zemljištu, vjetra isto tako, blagi nagib zemljišta prema sjeveru i jugu, prilično velika dolina na sjeveroistoku... I još nešto jako važno! Zemljište je bilo, osim u dolini, skoro u cijelosti obraslo makijom i drvećem, te nije bilo obrađeno stoljećima, dok neki dijelovi vjerovatno nisu obrađeni nikada. Zemlja je čista i neopterećena, većinoma crvena, puna vapnenca i minerala, u dolini na nekim dijelovima i bijela s drugom strukturom. Vidimo same prednosti i pozitivne strane, veliki potencijal, idealno za realiziranje svih naših zamisli.Tako je nastao Monte Rosso. Zapravo ideja…

POČETAK

TU I SADA

Do početka ostvarivanja ideje i započinjanja prvih radova na Monte Rossu prošle su 3 godine. Borba s birokracijom za dobivanje svih dozvola potrebnih za početak radova je bila, nažalost, očekivano dugotrajna, međutim, imali smo dovoljno vremena za vrlo detaljno planiranje i pripremu za akciju koja je bila pred nama. U proljeće 2009. godine na zemljištu su odjeknule motorne pile i traktori, započeli smo s čišćenjem zemljišta, ubrzo nakon toga slijedilo je dubinsko malčiranje zemlje i priprema terena za sadnju kultura. Kako je teren bio izrazito kamenit, potrebno je bilo cijelo zemljište izmalčirati do dubine 40cm, i to prije nego što smo započeli sa sadnjom kultura. To je bio jedini način na koji smo mogli iz zemlje dobiti najviše od onoga što može dati.

Tome je slijedilo dubinsko sondiranje cijelog zemljišta i detaljna analiza  tla sa svrhom čim bolje izkorištenosti prostora i distribucije kultura pred sadnjom ovisno o dijelovima zemljišta, koji određenoj kulturi najbolje odgovaraju.

Jedna od naših osobina je da smo svjesni svojih mogućnosti, te smo zato pri izvođenju svih navedenih zemljanih radova i odabiru odgovarajućih kultura i planiranja sađenja, potražili pomoć od renomiranih stručnjaka sa Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i drugih lokalnih stručnjaka s tog područja. Sa svima njima još uvijek uspješno surađujemo, te im se za njihovu stručnu pomoć i trud toplo zahvaljujemo.

MALVAZIJA

Osnovna ideja je bila jako jednostavna, međutim u praksi je to bilo puno teže. Ukratko, u zemljištu smo prepoznali veliki potencijal za sadnju i uzgoj maslina i vinove loze, iz kojih bi se proizvodilo iznimno istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i vrhunsko vino. Znali smo da nam zemlja na Monte Rossu to omogućava, potrebno je bilo skupiti hrabrosti, ili biti dovoljno “ludi” i upustiti se u takvu avanturu. Avantura upravo zato što smo znali da se upuštamo u nepoznato, da nas čeka puno učenja, da neće bi lako, da neće biti jednostavno, da neće biti brzo, a niti jeftino! No svejedno smo se upustili u tu avanturu…

Danas na imanju Monte Rosso na 65 hektara imamo posađenih 14.000 maslina različitih sorta, 35.000 trsova dviju sorti, 2.000 stabala različitih sorti trešanja, 600 stabala smokvi različitih sorti i 600 stabala badema različitih sorti.

Monte Rosso

IDEJA

KONTAKT

©2016 Monte Rosso d.o.o., Sva prava pridržana

Kontakt

Uvjeti privatnosti

Uvjeti korištenja